×

Få nyheter om tävlingar, erbjudanden, nya produkter och begränsade upplagor

* anger att det krävs

Kryssa i rutan nedan för att bekräfta att du vill få e-post från Mathmos

Du kan när som helst avsluta din prenumeration genom att klicka på länken i sidfoten av våra e-postmeddelanden. För information om våra sekretessrutiner, besök vår webbplats.

RGPD

Vi använder Mailchimp som vår marknadsföringsplattform. Genom att klicka nedan för att prenumerera godkänner du att din information överförs till Mailchimp för behandling. Läs mer om Mailchimps sekretessrutiner här.

Lätta returer - Fri, snabb frakt utan extra avgifter - Två års garanti

50 år av Mathmos lavalampor


Mathmos lava lamps - History
Mathmos lava lamps - Timeline

Inledning

Edward Craven Walker får syn på en brittisk uppfinning - en äggklocka. Det tog honom år att utveckla idén, vilket ledde till uppfinningen av världens första lavalampa.

1963

Med kontor i London och en verkstad på ett varv i Poole, lanserade Edward och hans fru Christine lavalampan Astro på den brittiska marknaden. Tillsammans reste dom landet runt och sålda sin uppfinning från en gammal postbil med namnet Smokey.

1964

Astron börjar säljas av Selfridges och Habitat och följs snart av Astro Mini (Astro Baby).

"Droger är överflödiga om ni köper min lampa... Jag tror den alltid kommer vara populär. Det är som med livets gång. Det växer, faller ned och bryts upp och sen börjar allt om igen."  Edward Craven-Walker

1965 - 1967

Lavalampan gör din debut på stora skärmen, i två episoder av Doctor Who and The Prisoner (en kultspionserie från BBC).

1968

Linda och Paul McCartneys band Wings hade ofta lavalampor på scenen. Linda McCartney älskade lavalampor och ofta liknade dem vid "en guldfisk som aldrig dör". Sir Paul McCartney har ofta lavalampor på scen i Lindas minne.

1969

Under Beatlemanias högpunkt köpte Ringo Starr en Astro i en butik i Birkenhead nära Liverpool.

1970

Lavalampan Princess lanseras; en stor stående lavalampa på en tripod av trä.

1971

David Bowie kan ses på foto med en Astro Mini i sin inspelningsstudio.

70-talet

Mathmos lavalampor kan även ses i programmen Are You Being Served, The Sweeney, Carry on Laughing och The Good Life.

1980

En lampa specialbeställs för hotellrumsscenen i Superman II.

Sent 80-tal

Under 80-talet tappade lavalamporna i popularitet, tills Craven-Walkers slog sig ihop med de unga företagarna Cressida Granger och David Mulley.

Cressida insåg potentialen efter att ha sålt dem på en antikmarknad i Camden Market och Marc Almond var en återkommande kund.

90-talet

Lampan designades om för en ny generation och det ursprungliga företagsnamnet Crestworth byttes ut mot Mathmos (en hänvisning till en bubblande kraft i 60-talets sci-fi-kultfilm Barbarella). Detta ledde till en andra era av stor popularitet och miljontals lampor såldes världen över.

Tidigt 90-tal

Mathmos öppnar butik och kontor på Drury Lane med besökare som Sir Paul Smith och Yasmin och Simon le Bon.

Gigantiska Mathmos Lavalampor kan ses på Channel 4-programmet The Word. Lavalampan syns även i Chris Evans TFI Friday och The Big Breakfast.

Modellen Lunar lanseras. Den här golvmodellen kan ses i Absolutely Fabulous och The Graham Norton Show.

Sent 90-tal

Mathmos är med i listan Fast Track 100 som Storbritanniens tredje snabbast växande tillverkare och vinner två Queens Awards for Export.

Mathmos egna grafiska designteam vinner Best Commercial Website vid Yell-prisutdelningen och Best Multi-Media under Design Week.

Mathmos flyttar in på sitt huvudkontor på Old Street.

2000

Mathmos installerar sin Mathmos London Design Studio och inleder design och tillverkning av ett antal prisbelönta LED-produkter vid sidan om lavalamporna.

Lansering av modellen Fluidium: en ny lavalampa med design av Ross Lovegrove. Design Council beskriver Astro-lampan som en "designklassiker".

Edward Craven-Walker avlider. Han arbetade som konsult för blandningar och formler på Mathmos till sin död.

2001 - 2006

Industrial Facility formger inredningen i Mathmos showroom på Old Street. Mathmos öppnar butik i Covent Garden, utformad av Carl Turner Architects.

Två 60-talsikoner, Mathmos Lava Lamp och The Beatles går samman för att skapa en begränsad upplaga för att fira utgivningen av Beatlesskivan Love.

Mathmos lavalampor kan ses i videon till Stereophonics hit Handbags and Gladrags.

2008 - 2010

Mathmos Astro är med i Harrods utställning Design Icons, som därefter går vidare till Design Museum.

Mathmos lanserar Fireflow, en stearinljusuppvärmd mini-lavalampa i raketform som bara behöver ett enda värmeljus.

Mathmos lanserar både den enorma lavalampan Monster och lampan Smart Astro. Mathmos söker patent för nya sätt att använda en lavalampa med möjlighet till färgändring, pekkontroller och värmekontroll.

2013

Mathmos firar 50-årsjubileum och att lavalampan – originalet – har funnits i 50 år. Än idag är lampans vaxsammansättning en väl bevarad affärshemlighet.

Mathmos lanserar en begränsad 50-årsupplaga av Astro-lampan i guld, signerad av Christine Craven Walker, fru och affärspartner till uppfinnaren, tillsammans med en ny Heritage-kollektion som är inspirerad av 60-talets färger och strukturer.

Mathmos installerar också den största lavalampan i världen i Londons Festival Hall i South Bank Center tillsammans med en utställning för att uppmärksamma 50-årsjubileet.

2016

Mathmos lanserar Neo, en ny generation lavalampor, designad av Jonathan Coles Design. Neo, som passar alla åldrar, blir en omedelbar bästsäljare som uppskattas av många med sin retrostil som samtidigt är modern, och sina säkerhets- och kvalitetsfunktioner.

Astro Metallics-kollektionen lanseras. En version av den klassiska astro-lampan från 1963, helt i metall.

Mathmos lavalampa återvänder till Selfridges, vår första stora återförsäljare på 1960-talet, då en enorm lavalampa installeras som en del av Anya Hindmarch-utställningen i den nya lokalen för David Chipperfield-accessoarer. 

Discovery Channel gör en film om Mathmos lavalampstillverkning för serien ”How does it Work”. 

2017

Mathmos lanserar Neo Wall, den enda väggmonterade lavalampan.

Mathmos lanserar sin första design i begränsad upplaga i samarbete med modemärket Pretty Green under London Design Week i Pretty Greens butiksfönster på Carnaby Street.

2018

Hundraårsjubileet av Edward Craven Walkers (ECW) födelse. Walker var grundare till Mathmos och uppfann lavalampan. Mathmos firar genom att ge bort 100 lavalampor (#ECW100).

Mathmos lanserar sitt andra utsålda samarbete med modemärket Pretty Green.

Mathmos deltar i ett specialavsnitt av Made in Britain på ITV4, i Berlin på Light Festival och Live From Earth Festival, i Hamburg i utställningen Pop and Protest.

2019

Mathmos lanserar de nya stearinljusdrivna produkterna Pod och Pod+. Mathmos lanserar också den nya, jättestora lavalampan iO, de numrerade FÖRSTA100 som tillverkas säljs slut på några få timmar.

Jimmy’s i Liverpool skapar en vägg av lava med hjälp av över 50 specialdesignade Neo Wall-lampor. Mathmos är med på fotograferingar i The Barbican Centre och Second Home London Fields.

Mathmos lavalampor syns i filmer – på senare tid bland annat: Made in Chelsea, Big Brother, Jamies Food Revolution, Top Gear, The Gadget Show, Hollyoaks m.m. Hittills har den globala försäljningen av Mathmos lavalampor överstigit fyra miljoner.


Pressfrågor:

Ta kontakt med pr@mathmos.com eller +44 1202 620114 för alla pressfrågor.

 
 
Vi har placerat cookies på din dator för att förbättra webbplatsen. Jag vill veta mer
    
Gå tillbaka